Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

entitats, CIUTADANIA ACTIVA I TERRITORI

Adolescents de Cerdanyola participaran al programa "Salto del eje" per a la creació i producció de curtmetratges

Mataró és un dels set municipis de la demarcació de Barcelona que participaran en el projecte "Salto del eje" per a la creació i producció de curtmetratges documentals amb el suport de professionals del sector cinematogràfic. Joves d’entre 12 i 17 anys de Cerdanyola crearan un curt que es projectarà a diferents festivals i Mataró acollirà el Festival Internacional Cinema i Discapaciat “Inclús”.

Els representants polítics de les set ciutats que participen en el projecte i de la DIBA.
Els representants polítics de les set ciutats que participen en el projecte i de la DIBA.

“Salto del eje” és un projecte de caràcter estatal impulsat per l'Alt Comissionat contra la Pobresa Infantil i el Ministeri de Cultura i Esports, en col·laboració amb Federación Pantalla, i emmarcat en la iniciativa Cultura que transforma. El 2023 es posa en marxa a la província de Barcelona de la mà de la Diputació de Barcelona, dins del projecte Barris i comunitats: motors de transformació social . Mataró juntament amb Badalona, Sabadell, Santa Coloma de Gramenet, Cornellà de Llobregat, Sant Boi de Llobregat i Manresa és un dels municipis escollits per portar a terme aquesta iniciativa on la cultura és l’element cohesionador.

Professionals del sector audiovisual seran els encarregats d'impartir la formació a joves i adolescents d'entre 12 i 17 anys a través d'un programa de mentoria que combinarà coneixements teòrics amb la pràctica en cinematografia, com ara el rodatge i la postproducció. El resultat serà la producció de curtmetratges documentals, així com un making off del procés de treball i de l'experiència dels adolescents i el seu entorn.

“Salto del eje” pretén integrar les polítiques culturals a l'agenda de lluita contra la pobresa i la desigualtat a la infància, reconeixent el potencial transformador que té la cultura, per promoure l'accés efectiu i la participació plena dels adolescents que viuen en contextos vulnerables. Els principals objectius del programa són, entre d'altres, millorar la cohesió social i propiciar la promoció del talent fomentant l'aprenentatge i el desenvolupament de noves habilitats i millorar-ne el benestar emocional.

Aquesta iniciativa permetrà als joves accedir a una experiència singular que té una traducció tant individual com comunitària a partir de la implicació dels agents del barri. Alhora, ofereix l'oportunitat d'aprofundir en aspectes clau, com l'equitat i la construcció de nous relats al voltant dels barris, lluitar contra els prejudicis i l'estigma, a partir de la mirada i la veu dels participants.

En el cas de Mataró els joves seran del barri de Cerdanyola i l’equipament de referència serà l’Espai Gatass en el marc del projecte de Galeria d'Iniciatives Comunitàries. 

La selecció dels participants a Mataró es durà a terme en un treball conjunt entre els serveis de joventut, educació i serveis socials amb la col·laboració de l'Agència de Suport i Serveis a les entitats, com a coneixedora del territori i del teixit associatiu del barri, fomentant la implicació dels adolescents i les seves famílies i entorn més proper. La Diputació de Barcelona, com a referent territorial del projecte, facilita l’ajust territorial de la iniciativa i el finançament (150.000 euros en global).

Formació teoricopràctica i presentació a festivals de cinema

El programa “Salto del eje” inclou tres fases formatives:

1) Formació teoricopràctica: llenguatge audiovisual i fotografia; la il·luminació i el so; el guió i estructura narrativa; la presentació d’idees i la selecció; la redacció de guió i la preproducció.

2) Rodatge: ús de càmeres de vídeo, gravadores d’àudio, il·luminació i accessoris.

3) Postproducció: visionat de bruts i presa de contacte amb les eines d’edició.

La proposta formativa es complementa amb la difusió dels curtmetratges a partir de la presentació de les peces audiovisuals amb la presència dels participants als festivals o mostres de cinema associats a la Catalunya Film Festivals (CFF) que han participat en la iniciativa, així com d'altres a diferents punts del país. Es preveu que fins a 500.000 espectadors puguin veure aquests curtmetratges al llarg de tot l'any, a través del circuit estable de sales i espais culturals presents al territori a disposició d'aquest projecte.

Els curtmetratges produïts i l'experiència creativa dels joves participants també tindran una funció educativa mitjançant el desenvolupament de tallers i la projecció dels curtmetratges en diferents centres educatius.

El Festival Internacional Cinema i Discapacitat “Inclús” serà el que s’organitzarà a Mataró el proper mes de novembre.

Publicat a