Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

entitats, CIUTADANIA ACTIVA I TERRITORI

Adolescents participen al programa de creació cinematogràfica “Salto del Eje” que promou la cultura per a la transformació social

La iniciativa potencia la inclusió social de joves i adolescents, a través de la creació de curtmetratges documentals sota el guiatge de professionals del sector. A Mataró, l’actor Armando Buika i el director de cinema Santiago Zannou han compartit els seus coneixements en un taller que s’ha fet aquest migdia a l’Espai Gatassa, situat al barri de Cerdanyola.

La regidora d'Educació, Bea Delgado, en una conversa amb l'Alt Comissionat contra la Pobresa Infantil.
La regidora d'Educació, Bea Delgado, en una conversa amb l'Alt Comissionat contra la Pobresa Infantil.

Adolescents del barri de Cerdanyola de Mataró han participat aquests dies al programa “Salto del Eje”, impulsat per l’Alt Comissionat contra la Pobresa Infantil. La iniciativa els ha permès rebre formació per a la creació i producció de curtmetratges documentals amb el suport de professionals del sector del cinema. En aquesta ocasió, l’actor Armando Buika i el director Santiago Zannou han impartit aquest migdia un taller a l’Espai Gatassa, on han compartit la seva visió del cinema amb els participants. La finalitat és donar-los llibertat creativa per elaborar el seu propi curt, que es projectarà al Festival Inclús a finals d’any.

Es tracta d’un programa d’àmbit nacional que ja s’ha desenvolupat a dos municipis de Camp de Gibraltar i Guipúscoa que permet als adolescents accedir a la creació cinematogràfica. A través del llenguatge audiovisual, els estudiants aporten la seva mirada a l’hora de construir nous relats com a subjectes creatius durant tot el procés, des de la decisió de què explicar fins a la projecció final del curtmetratge.

D’aquesta manera, el projecte reconeix el potencial transformador de la cultura per millorar la cohesió social i afavoreix la promoció del talent, gràcies a l’aprenentatge i el desenvolupament de noves habilitats que també ajuden a millorar el benestar emocional. La iniciativa l’ha promogut l’Alt Comissionat contra la Pobresa Infantil, el Ministeri de Cultura i Esports, en col·laboració amb la Federación Pantalla, i a la província l’ha posat en marxa la Diputació de Barcelona, a través del projecte ‘Barris i comunitats: motors de transformació social’.

“Salto del Eje” està en fase d’expansió i ha iniciat una col·laboració amb RTVE per a la difusió i distribució dels curtmetratges, així com amb el Festival de Cinema de Sant Sebastià per realitzar una projecció dels curts en el marc de la programació del certamen, en què també hi intervindran els adolescents participants. Ambdues organitzacions formen part de l’Aliança País Pobresa Infantil Zero, impulsada per l’Alt Comissionat.

Mataró, la cinquena ciutat de la província a “Salto del Eje”

Amb la seva arribada a la capital del Maresme, el programa ‘Salto del Eje’ ja s’ha posat en marxa en barris de cinc ciutats de la província de Barcelona. Fins ara, s’ha desenvolupat al barri de la Salut de Badalona, al barri Pare Ignasi Puig-El Xup de Manresa, al barri de Torre Romeu de Sabadell i al barri de Sant Ildefons de Cornellà de Llobregat.

En total, hi han participat més de setanta adolescents d’entre 12 i 20 anys. Al llarg de la setmana vinent, el programa es desenvoluparà amb joves del barri de Fondo de Santa Coloma de Gramenet i és previst que els últims a fer-ho siguin els del barri de Camps Blancs de Sant Boi de Llobregat, al setembre.

La selecció dels participants es duu a terme des dels serveis socials i comunitaris dels municipis, com a coneixedors del territori i del teixit associatiu del barri fomentant la implicació dels adolescents, les seves famílies i l’entorn més pròxim.

Els curtmetratges dels joves creadors, als festivals i mostres de cinema

Els curtmetratges documentals elaborats pels joves creadors es projectaran en festivals o mostres de cinema associats a la Catalunya Film Festivals, al llarg de tot l’any. Així, la peça ‘Això no és Disneyland’, creada pels joves de Badalona, es podrà veure al FILMETS Badalona Film Festival; en el cas de Manresa, el documental explica ‘La cohesió del barri Pare Ignasi Puig-El Xup a través del club de futbol’ i s’exhibirà al DA Film Festival; i a Sabadell, els adolescents han volgut copsar la diversitat del barri de Torre Romeu a través dels seus veïns, en un documental que es podrà veure a l’Alternativa.

Es calcula que 500.000 espectadors veuran els curtmetratges documentals elaborats al programa ‘Salto del Eje’, a través del circuit estable de sales i espais culturals del territori. Les diferents peces audiovisuals també tindran una funció educativa mitjançant el desenvolupament de tallers i la projecció en diversos centres educatius.

Una acció que s’inclou al projecte transformador ‘Barris i comunitats: motors de transformació social’

La Diputació de Barcelona ha impulsat el projecte transformador ‘Barris i comunitats: motors de transformació social’, que ha implementat més de 100 accions d’intervenció sòcio-comunitària en 15 municipis des de 2021. Incideix en aspectes com l’enfortiment de les comunitats de veïns, la formació i empoderament de col·lectius vulnerables, o la dinamització i revalorització d’espais públics, entre d’altres. L’objectiu és millorar les condicions de vida de les persones; promoure la igualtat d’oportunitats i enfortir el capital social i els vincles comunitaris per afavorir la cohesió i la transformació als barris.

El projecte situa les persones com a protagonistes del canvi i motor de progrés de la comunitat. Intervé en entorns de proximitat, com per exemple els equipaments municipals, espais públics i comunitats de veïns que actuïn com a infraestructures socials, que permetin construir ponts, sentiment de pertinença i generar vincles.

“Cultura que transforma”

“Salto del Eje” és un programa de l’àmbit estatal que vol integrar les polítiques culturals en l’agenda de la lluita contra la pobresa i la desigualtat en la infància, reconeixent el potencial transformador que té la cultura, per promoure l’accés efectiu i la participació plena dels adolescents que viuen en contextos vulnerables. Els principals objectius del programa són, entre d’altres, millorar la cohesió social i propiciar la promoció del talent fomentant l’aprenentatge i el desenvolupament de noves habilitats i millorant el seu benestar emocional.

Aquest programa forma part de la iniciativa ‘Cultura que transforma’, posada en marxa per l’Alt Comissionat contra la Pobresa Infantil i el Ministeri de Cultura i Esport amb l’objectiu de facilitar l’accés i la participació en cultura de tota la infància i l’adolescència.

Aquesta iniciativa, presentada pel ministre i l’Alt Comissionat l’octubre de 2022, inclou un sèrie de programes vinculats a sis eixos: belles arts, cinema, música, teatre, dansa i literatura. En total, s’han posat en marxa cinc programes en diferents territoris en branques com el foment de la lectura durant la primera infància, visites dinamitzades i activitats extraescolars a museus, creació cinematogràfica, pràctica musical col·lectiva, o tallers relacionats amb les arts escèniques, A més, s’han desenvolupant dues xarxes d’àmbit estatal: la Xarxa Música Social, que té l’objectiu de fomentar la inclusió a través de la pràctica musical col·lectiva; i la Xarxa Estatal de Promoció Lectora Infantil i Juvenil “Leer que transforma”, dedicada a impulsar la lectura i la cultura a través d’activitats lúdiques i didàctiques.

Galeria d'Imatges

Publicat a