Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

entitats, CIUTADANIA ACTIVA I TERRITORI

El cooperativisme busca joves de Mataró

Amb l’objectiu d’apropar el cooperativisme i l’economia solidària als i les joves de Mataró, arriba una nova edició de Cooperativa de Joves, un programa formatiu promogut i finançat per la Generalitat de Catalunya-Departament d’Empresa i Treball i d’Economia Social i Solidària, el Tercer Sector i les Cooperatives; executat per les cooperatives Escola Lliure El Sol i Labcoop i amb el suport de l’Ajuntament de Mataró.

Es tracta d’un programa vivencial i gratuït on un grup de joves aprendran a crear i desenvolupar una cooperativa des de zero en format simulació. La iniciativa s’inspira en les cooperatives juvenils de serveis del Quebec que des de fa més de 30 anys acompanyen grups de joves a posar en marxa cooperatives de forma autogestionada. A Catalunya, el model es replica amb èxit des de fa 4 anys i ja són més de 40 les persones que han viscut aquesta experiència formativa. Enguany, se celebrarà una nova edició de Cooperativa de Joves a Mataró, oberta a joves (entre 18 i 29 anys) de tota la comarca del Maresme i que tindrà lloc en horari de tardes del 8 de juny fins el 29 de juliol a Cafè de Mar. Mantenint els dilluns, dimecres i dijous de 16 h a 19.30 h. 

Per apuntar-s’hi no cal experiència prèvia ni tenir cap projecte pensat, ja que “es tracta de conèixer i fer créixer les pròpies capacitats dins d’una dinàmica de creació des de zero inspirada pels valors cooperatius”, tal com ho expliquen les impulsores del programa. Pel que fa a les anteriors participants, destaquen que “va suposar tot un repte i nous aprenentatges en el camp de l’emprenedoria i l’economia social i solidària”, com diu la Paula Cortés, o que els va “permetre conèixer en primera persona el procés de creació i desenvolupament d’una cooperativa, treballant en equip i prenent decisions de forma conjunta”, com indica el Xavier Pérez.

El programa inclou formació vinculada a les diferents dimensions que caracteritzen els processos d’emprenedoria cooperativa: la dimensió personal, la relacional, la comunicativa, l’econòmica i la societària. Les participants reben sessions sobre gestió d’empreses, màrqueting, finançament i aspectes jurídics i comunicació, entre d’altres, i tot amb una metodologia aplicada i pràctica, amb exemples reals i inspiradors del món del cooperativisme. A més, les participants disposen de 3.000 euros que gestionen de forma autònoma per engegar el seu propi projecte cooperatiu.

De les anteriors edicions han sorgit cooperatives efímeres vinculades a la sostenibilitat i reducció de la petjada ecològica, com és el cas de Recooperem i Planta’t; pensades per facilitar l’accés a la formació vinculada a l’economia solidària, com van fer amb la creació de l’Esstoig, o bé orientades a fomentar el consum conscient i de proximitat, que era l’objectiu de La Panera. Fruit d’aquest programa també va néixer, una associació de joves traductores.

Encara queden places disponibles. Podeu inscriure-us al programa a través d’aquest enllaç. Per a més informació, contacteu amb Andrés Soberbio (andres@labcoop.coop)