Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

entitats, CIUTADANIA ACTIVA I TERRITORI

Mataró oferirà quatre refugis climàtics aquest estiu en cas d’onada de calor

Els equipaments municipals que funcionaran com a espais climatitzats on resguardar-se seran la Biblioteca Pompeu Fabra, la Biblioteca Antoni Comas, el Centre Cívic Espai Gatassa i el Casal de la Gent Gran del Parc.

La Biblioteca Antoni Comas serà un dels quatre refugis climàtics. Foto: Ajuntament
La Biblioteca Antoni Comas serà un dels quatre refugis climàtics. Foto: Ajuntament

L’Ajuntament habilitarà quatre equipaments municipals com a refugis climàtics aquest estiu. Es tracta d’espais climatitzats perquè la ciutadania pugui resguardar-se de les altes temperatures. A més del seu horari habitual, estaran oberts en horari de 10 a 13 h i de 16 a 19 h en cas que es produeixi una onada de calor. Els quatre equipaments són:

- Biblioteca Antoni Comas (carrer d’Enric Prat de la Riba, 110)

- Biblioteca Pompeu Fabra (plaça d’Occitània, s/n)

- Centre Cívic Espai Gatassa (carrer de Josep Montserrat i Quadrada, 1)

- Casal de la Gent Gran del Parc (avinguda del Corregiment, 28).


L’habilitació d’aquests quatre espais està prevista en el Pla per prevenir els efectes de l’onada de calor sobre la salut (POCS), inclòs al Document Únic de Protecció Civil de Mataró (DUPROCIM). Aquest Pla, el POCS, s’activa en fase d’alerta en cas d’avís meteorològic per calor intensa que pugui superar els 33,7 ºC i té com a objectiu minimitzar els efectes negatius que una situació de temperatures molt elevades pot tenir sobre la població, especialment en els grups considerats de més risc (infants i gent gran).

A Mataró l’aplicació del POCS requereix la coordinació dels serveis municipals de Protecció Civil i Salut, Benestar Social, Atenció a la Ciutadania, Policia Local, Igualtat, Participació Ciutadana, Comunicació i les direccions de Cultura, Esports i Recursos Humans de l’Ajuntament; del Consorci Sanitari del Maresme, tant des de l’atenció hospitalària i sociosanitària com des de l’atenció primària, l’Institut Català de la Salut i la delegació de Creu Roja a Mataró.

 

Refugis climàtics

Els refugis climàtics són espais que proporcionen confort tèrmic a la població mentre poden mantenir altres usos o funcionalitats. Estan especialment dirigits a persones vulnerables a la calor i al fred (nadons, majors de 75 anys, malalts crònics, persones amb menys recursos, persones sense llar, etcètera). Han de tenir una bona accessibilitat, proporcionar àrees de descans confortables (cadires o bancs), ser segurs i facilitar l'accés a punts d'aigua potable. Als espais interiors es recomana mantenir una temperatura al voltant de 27ºC durant l’estiu i de 19ºC durant l’hivern.

No són espais destinats a persones que requereixen atenció mèdica, que s’han de dirigir al centre de salut pertinent.

Els parcs i les zones verdes també poden formar part de la xarxa.Consells en cas d’onada de calor

Entre els principals consells que es donen a tota la ciutadania, però sobretot adreçat a la cura de la gent gran i infants, són els de beure aigua sovint sense esperar a tenir sensació de set; fer àpats lleugers amb presència de fruita i verdures; evitar el sol directe al carrer i sobretot a les hores centrals del dia; estar en llocs climatitzats i reduir l’activitat física quan faci més calor; refrescar-se i prendre dutxes sovint.

Publicat a