Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

entitats, CIUTADANIA ACTIVA I TERRITORI

Rubén

Escolta l'entrevista

 

 

Hola Rubén,

Estàs avui aquí perquè ets participant del projecte qui és qui el qual pretén conèixer històries de vida de persones del barri de Cerdanyola en positiu. La metodologia és que a través d’una entrevista donaràs a conèixer la teva història per compartir-la amb la resta del barri.

 

Pots presentar-me qui ets. Nom, edat, professió,...

Jo sóc en Rubén Bravo, tinc 39 anys i la meva professió actual és professor d’arts a secundària, tot i que m’he dedicat a moltes altres coses. Vaig estudiar Belles arts i des de llavors he fet diverses feines relacionades amb la música, iniciant projectes musicals i com a il·lustrador de contes. Tot el que se m’ha proposat a nivell artístic.

 

Ets de Cerdanyola?

Si, els meus pares van arribar als anys 60 i es van conèixer a Mataró. Jo sempre he viscut a Cerdanyola.

 

Coneixes l’experiència dels teus pares al arribar a aquí?

La meva mare va arribar al barri a una època on estava en plena construcció. Vivia a Cerdanyola. El meu avi treballava al centre i anava i tornava, es el que deien «bajar a Mataró» i la meva avia es quedava a la cura de llar i fills. Alguns dels meus tiets han marxat a viure fora de Mataró, però nosaltres sempre ens hem quedat al barri.

 

Vols explicar algun record d’infància en referència al barri? O alguna anècdota?

Tinc molts records. Jo i els meus germans hem anat a l’escola dels Salesians i tots els meus amics vivien per aquí o molt a prop. Els records de la meva infància han estat als carrers del barri. Llavors, a l’època de la universitat si que vaig haver d’anar a fora del barri, però continuava col·laborant amb entitats d’aquí del barri com l’Associació Cultural que vaig estar en els primers anys de la seva creació, primer com a secretari i desprès de president. Sempre he participat fent exposicions, cartells, guitarrista, cantant, relacionant-me amb persones del barri... Tota la meva infància i adolescència ha estat relacionada amb el barri, veient i formant part de la seva transformació.

No puc dir-te res concret, perquè per mi és molt habitual estar per aquí al barri.

 

Quina involucració tens al barri?

Ara mateix i des de que es va crear, ara farà 20 anys, col·laboro amb l’Associació Cultural de Cerdanyola.

Vaig estar en una Associació que es diu Asalma que ara es troba a Rocafonda, on feia voluntariat a la presó de Quatre Camins que anàvem a tocar amb el grup de música.

També, he col·laborat amb el centre cívic de Cerdanyola, amb l’Espai Gatassa i escoles del barri fent tallers i activitats per a infants i amb la Parròquia Maria Auxiliadora he participat bastant quan feien exposicions d’artesania popular.

En definitiva, en el barri sempre hi ha hagut participació cultural meva i encara sempre que puc segueixo col·laborant. Això permet conèixer a moltes persones i obrir altres portes per col·laborar.

 

Quina experiència professional tens? És al barri?

Vaig començar treballant a una benzinera a Mataró que m’ho combinava amb els estudis, desprès a una llibreria del barri i arrel de fer el curs de monitors, vaig veure que la branca de l’educació m’agradava, vaig treure’m el màster i porto tres anys treballant de professor d’arts a secundària.

 

Quines aficions tens?

Per mi la música i l’art no són aficions, són coses serioses de les que m’agrada viure.

M’agrada convertir el que m’agrada amb feines, per això sóc professor. Als meus alumnes ja els hi dic que estic molt agraït d’estar amb ells, acompanyar-los en el seu desenvolupament.

I la música que podria ser el meu hobby per mi ha estat una part molt important de la meva vida, al que actualment no estic tant implicat, però segueixo fent coses quan m’ho demanen.

També escric i dibuixo, per mi quan ho faig es una necessitat, una eina d’expressió. Actualment, he publicat un llibre sobre contes del Camino de Santiago on també hi ha dibuixos fets per mi. Aquest llibre expressaria molt el que m’agrada: el Camino de Santiago, m’agrada molt viatjar, la música, que he fet un videoclip, poemes escrits i els meus dibuixos. És una essència de mi.

 

Possibilitats que t’has trobat al barri per complir la teva meta?

L’avantatge que té aquest barri es que es molt eclèctic, que des dels seus inicis es un barri amb una riquesa cultural. Al principi era persones d’arreu d’Espanya i amb el pas del temps va anar passant a persones d’arreu del món. El fet de que hi hagi aquesta diversitat fa que tinguis la ment més oberta a conèixer i relacionar-te amb persones culturalment diferents i aquest aspecte en altres barris potser no ho tenen.

Al haver-hi diferents persones amb altres costums obre possibilitats, per exemple el fet de que persones de diferents orígens tinguin botigues a mi em crea curiositat i vull saber que ofereixen.

També, el fet de créixer amb diversitat fa que es trenquin prejudicis i dona moltes oportunitats de coneixença.

 

Projecció de futur del barri. Com t’ho imagines d’aquí 5/10 anys.

Penso que d’aquí a 5 anys el barri estarà en el mateix punt, parlant positivament, si vols fer alguna cosa ho pots fer, sense crear rebuig ni competència. La clau està en les persones que hi viuen i la diversitat que existeix i seguirà existint.

El meu pare va a tallar-se el cabell a la botiga del marroquí, jo prenc el cafè al xinés de sota de casa meu, la meva xicota compra les teles a la africana que té la botiga i això no canviarà perquè aquí estem bé i es la relació que es dona i es positiva.

Cerdanyola mola perquè es un barri molt gran que ha estat molt dividit a nivell d’entitats però que actualment col·laboren. Està sorgint un canvi, hi ha un teixit associatiu molt potent i un sentiment de pertinença del barri molt gran també.

 

Perquè has volgut participar al projecte Qui és Qui? Es positiu que la resta del barri conegui la teva història?

Sóc una persona que ha viscut tota la vida al barri, segurament persones m’han vist pel barri o fent música i d’aquesta manera ja sabran qui sóc. També veig la meva participació com una oportunitat d’aportar al barri col·laboració i aportar el meu granet de sorra.

 

Vols afegir algun aspecte sobre la teva història que creus que no hem dit?

Tinc milers de records del barri, he fet la meva vida aquí. Menjar-me un gelat al Pitus o el mossèn d’aquí pagar-me 100 pessetes perquè li passeges el gos i em va mossegar una orella. Des de records de petit a actualment que encara visc aquí. Crec que si marxés a viure fora, quan tornés tot això agafaria més valor. Actualment, no en sóc conscient perquè es el meu dia a dia.

Fins i tot, quan tenia un grup de música vam fer una cançó que es deia «Mataró ciudad» i parlava del barri de Cerdanyola. Jo estic content per haver nascut i viure aquí.

 

Moltes gràcies per la teva participació i per compartir la teva història i vivències personals.