Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

entitats, CIUTADANIA ACTIVA I TERRITORI

Pessics de memòria

Projecte per recuperar una part de la història i la cultura del barri de Cerdanyola i donar-la a conèixer. La recerca de la memòria oral és un espai de recuperació i dignificació però alhora també un procés de dinamització cultural. El donar a conèixer aquests testimonis ajuda a la cohesió, a la coneixença mútua i a l’estima pel barri.

Pessics de Memòria és una proposta d’acció comunitària que neix de la col·laboració del teixit associatiu i la ciutadania activa del propi barri. És una iniciativa que s’emmarca en el projecte Barris Comunitats, Motors de Transformació Socialsubvencionat per la Diputació de Barcelona, impulsat per l’Agència de Suport i Serveis a les Entitats des de l’Espai Gatassa.
 
Amb Pessics de memòria s’ha treballat per recuperar i donar a conèixer una part de la història i la cultura del barri de Cerdanyola d’aquesta manera acostar la història a les noves generacions i a les persones nouvingudes, reflectint la memòria col·lectiva i els canvis i transformacions viscudes al barri al llarg dels anys.
 
Aquest projecte s’ha realitzat a través de les fonts orals, entrevistes a testimonis, veïns i veïnes del barri de Cerdanyola de Mataró, fons bibliogràfiques, fotografies i vídeos així com contrastant amb historiadors i historiadores. Tot aquest contingut de documentació i experiències vitals han estat recollides i plasmades en la creació de diferents càpsules audiovisuals, cadascuna de les quals gira al voltant d’un eix temàtic.
 
La primera càpsula audiovisual "Naixement d’un barri" fa referència a la construcció i el creixement del barri de Cerdanyola de Mataró.
 
 

La segona càpsula audiovisual “Moviments socials"narra la història de les mobilitzacions socials i culturals per les millores del barri.

 

 

 

Per últim, la tercera càpsula audiovisual L'evolució de l'educació a Cerdanyola” fa referència al procés d’alfabetització i construcció d’escoles al barri.

 

 
 
 
En aquest projecte participen: El Centre de Documentació Històrica de Cerdanyola integrat per l’Ajuntament de Mataró, l’Associació Cultural de Cerdanyola, l’Associació de Veïns i veïnes de Cerdanyola, així com historiador/es, testimonis veïns i veines del barri i l'Agència de Suport i serveis a les Entitats de Ajuntament de Mataró, amb el suport d'alumnes d’audiovisuals del TecnoCampus.