Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Esquerra Republicana de Mataró diu NO al xantatge d'Endesa

Escoltar
Logo de Grup municipal ERC-AM

Grup municipal ERC-AM

La informació que apareix en aquest article és responsabilitat del Grup municipal ERC-AM

Esquerra Republicana de Mataró diu NO al xantatge d'Endesa

Recentment Endesa i altres companyies elèctriques han enviat cartes a diversos ajuntaments catalans, entre d’ells el de Mataró, on amenacen amb la intenció d'incomplir amb la Llei 24/2015 i tallar el subministrament a les persones i famílies amb informes de vulnerabilitat que tinguin deutes de consum,. Esquerra Republicana de Mataró volem refermar el nostre compromís inequívoc amb la lluita per garantir drets bàsics per una vida digna, com els de l’energia i l’habitatge.

Recentment Endesa i altres companyies elèctriques han enviat cartes a diversos ajuntaments catalans, entre d’ells el de Mataró, on amenacen amb la intenció d'incomplir amb la Llei 24/2015 i tallar el subministrament a les persones i famílies amb informes de vulnerabilitat que tinguin deutes de consum, si les administracions públiques no paguen el 50% del cost d’aquest deute abans de l’1 d’octubre.
 
Davant d’això des d'Esquerra Republicana de Mataró volem refermar el nostre compromís inequívoc amb la lluita per garantir  drets bàsics per una vida digna, com els de l’energia i l’habitatge, i volem manifestar el següent:

- No tolerem l'amenaça de privar d’un dret bàsic a les persones més vulnerables d’aquest país. Les empreses que es lucren amb serveis elementals com la llum, l’aigua o el gas han d’assumir el compliment de la legalitat vigent a Catalunya, que protegeix els drets energètics de les persones en situació de vulnerabilitat.

- En cas que les subministradores elèctriques realitzin talls a llars protegides per la llei 24/2015 com amenacen de fer, instem a totes les administracions competents a utilitzar les vies sancionadores de manera contundent, amb el suport actiu de la Conselleria d’Empresa i Coneixement.

- Defensem fermament la llei 24/2015, fruit d’una Iniciativa Legislativa Popular sorgida de moviments socials, aprovada per unanimitat al Parlament de Catalunya, i que és una de les més avançades del món. Aquesta llei, vigent al nostre país, prohibeix els talls de subministrament a les persones vulnerables, i ha demostrat ser molt més eficaç i garantista que el Bo Social espanyol aprovat per un Reial decret (que legalment és de rang inferior).

- Demanem la condonació del deute acumulat per les persones protegides per la llei 24/2015, des de l'any 2015.

- Valorem que finalment Endesa i altres companyies acceptin assumir el cost del deute a partir d’ara, tal i com han expressat recentment de manera pública. Això era, justament, el que proposava el conveni que van presentar les administracions públiques catalanes el gener del 2017 i que cap empresa elèctrica va signar.

- Esquerra Republicana de Mataró no acceptarà cap xantatge. La reclamació que fan no es basa en cap acord vigent, i per això els ajuntaments no han de fer front a cap pagament fins que les empreses no condonin el deute i signin un conveni on quedi garantit i s'estableixin els fons previstos a la llei 24/2015, i la corresponsabilitat d'empreses i administracions.

- Instem el Govern de la Generalitat a prendre el lideratge polític en la defensa dels drets energètics, especialment de la ciutadania més vulnerable, treballant de manera transversal (especialment des de la Conselleria d’Empresa i Coneixement i la de Treball, Afers Socials i Famílies) per fer complir la llei, impulsar la coordinació de les diferents administracions públiques, fent de paraigua per la negociació amb les companyies elèctriques i facilitant recursos per la gestió del pagament del deute.

Per tot això, instem a l’alcalde David Bote que no cedeixi al xantatge. Cal que Mataró es coordini amb la resta d’ajuntaments i institucions catalanes que defensen a les persones més vulnerables. En aquesta defensa, trobarà també a Esquerra Republicana de Mataró.

La prioritat i compromís d'Esquerra Republicana de Catalunya és i serà sempre la defensa dels drets i la dignitat de la gent, i utilitzarem totes les eines al nostre abast per a fer-ho, al costat dels agents i moviments socials, el món local i el Govern de la Generalitat per aconseguir que totes les persones, i especialment les més vulnerables, tinguin el subministrament energètic que garanteixi una vida digna.