Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

entitats, CIUTADANIA ACTIVA I TERRITORI

Premis Fem Mataró 2022, Edició 2019

Premis Fem Mataró 2022 per al desenvolupament de projectes innovadors i d’estratègia de ciutat impulsats per entitats

Amb la doble voluntat de potenciar projectes creatius i inèdits i avançar en el model de governança col·laboratiu, neixen els Premis Fem Mataró 2022. Aquests guardons, amb un valor econòmic global de 30.000 euros, volen reconèixer i promocionar la tasca de les entitats i potenciar-ne el treball conjunt, per tal d’avançar cap a una ciutat més participativa i que promogui les iniciatives de la ciutadania.

La ciutat, amb el seu Pla Estratègic Mataró 2022, projecta la seva perspectiva de futur a partir d’un desenvolupament inclusiu, sostenible i intel·ligent. És en aquest marc que s’han forjat els Premis Fem Mataró 2022, que s’engloben en els tres grans reptes de ciutat definits en el pla: la lluita contra l’atur i la creació d’ocupació de qualitat; la igualtat d’oportunitats per a la cohesió social i territorial; i la imatge, el reconeixement i la promoció de ciutat.

La convocatòria dels Premis Fem Mataró 2022 s’adreça a les entitats sense ànim de lucre que estiguin registrades al Registre Municipal d’Entitats de l’Ajuntament de Mataró. Amb la visió d’establir sinergies i teixir lligams entre entitats i, a la vegada, potenciar el treball col·laboratiu, serà condició necessària que els projectes comptin amb una entitat impulsora, que actuarà com a sol·licitant; i almenys una entitat col·laboradora, que actuarà com a participant. 

Hi haurà tres categories. Per la seva importància i valor, s’atorgarà a cadascuna de les categories, un premi, dotat amb 10.000 euros. Es farà un seguiment de l’execució del projecte i al final una avaluació dels resultats obtinguts. A més de la dotació econòmica, l’Ajuntament donarà suport en la promoció dels projectes guanyadors, des de la proclamació del veredicte fins a la seva execució, al llarg de l’any 2020.

Un jurat valorarà i premiarà el grau d’innovació dels projectes presentats, l’originalitat i creativitat, la visió comunitària i inclusiva, la col·laboració real i efectiva entre entitats, la perspectiva de gènere, el grau de sostenibilitat mediambiental i la seva viabilitat a llarg termini, entre d’altres aspectes.

CATEGORIES I PREMIS

Premi a la millor iniciativa innovadora de promoció de ciutat
Premi de 10.000 euros

El projecte ha de tenir una incidència directa en promoure accions relacionades amb el reconeixement i la imatge de Mataró, promovent iniciatives enfocades en els actius de la ciutat,  que poden incidir en el comerç, la cultura, l’esport i el patrimoni, així com en la riquesa del teixit associatiu.

Premi a la millor iniciativa innovadora de promoció de la sostenibilitat
Premi de 10.000 euros

El projecte ha de contribuir a millorar la sostenibilitat de Mataró a través d'accions orientades a la reducció de la petjada ecològica; la conservació i difusió del patrimoni natural, la biodiversitat i els ecosistemes terrestres i marins de la ciutat; la reducció de la contaminació; la transformació del model energètic i de mobilitat urbana; l’impuls de l’economia circular; la mitigació i adaptació al canvi climàtic; o la millora de l'educació i sensibilització ambiental de la ciutadania.

Premi a la millor iniciativa innovadora de promoció de la igualtat d’oportunitats per a la cohesió social i territorial
Premi de 10.000 euros

El projecte s’ha de centrar en el barri de Cerdanyola i/o en els barris de Rocafonda - El Palau – Escorxador -que actualment disposen de plans d’acció integral-, promovent actuacions emmarcades dins l’estratègia de ciutat centrada en la reducció de les desigualtats i en la promoció de polítiques integrals per a la convivència i la cohesió social.

DATES

Totes les entitats que ho desitgin poden presentar les seves candidatures als Premis des del dia 18 de setembre fins al dia 31 d’octubre de 2019, de forma presencial, a qualsevol de les Oficines d’Atenció Ciutadana de l’Ajuntament de Mataró, en horari habitual d’obertura.

JURAT

El jurat d’aquests premis estarà composat per un representant polític de l’Ajuntament de Mataró, que n’ostentarà la presidència, un tècnic/a de l’Ajuntament de Mataró, una persona en representació del Tecnocampus, una persona experta en l’àmbit de la innovació social, una persona experta en l’àmbit de la governança i un tècnic/a de l’Agència de Suport i Serveis a les Entitats, que actuarà en qualitat de secretari/ària.

LLIURAMENT DE PREMIS

El lliurament dels Premis Fem Mataró 2022 se celebrarà el dijous 28 de novembre, en el transcurs de la Festa del Voluntariat que se celebrarà com cada any al Casal l’Aliança.

SESSIÓ INFORMATIVA PER A ENTITATS

Amb l’objectiu d’acostar la convocatòria al teixit associatiu, el dia 17 de setembre a les 19 h, es realitzarà un acte públic al Centre Cívic Pla d’en Boet on s’explicaran els trets característics de les bases, es resoldran dubtes i es fomentaran les relacions entre les entitats per tal de poder establir col·laboracions en la presentació de projectes.

Realitza la inscripció a través d'aquest enllaç

ASSESSORAMENT

Els dimarts i dijous de 9 a 15 h, a la seu de l’Agència de Suport i Serveis a les Entitats, situada a la plaça de Miquel Biada, s’ofereixen assessoraments a les entitats interessades en participar en la convocatòria.

També es poden fer consultes per resoldre dubtes a través del correu electrònic participacio@ajmataro.cat.

PROJECTES GUANYADORS

PREMI A LA MILLOR INICIATIVA INNOVADORA DE PROMOCIÓ DE CIUTAT
“Dones del món 2020, Salut física i mental”

El projecte té l’objectiu de promoure la imatge de Mataró com a ciutat referent en el món en l’àmbit de la salut física i mental de les dones, a partir d’una jornada de tres dies.

L’entitat impulsora és l’Associació esportiva de vela accessible i vela per a tothom. Les entitats col·laboradores són: Club Vela Mataró; AV Pla d’en Boet i Rengle; Associació joves gravadors; Associació Mataró LGTBI+; AE Boet Mataró; Som mobilitat; Associació salut mental Maresme; Associació social i cultural Badenya; Societat de pesca i activitats subaquàtiques i Centre Natació Mataró.

PREMI A LA MILLOR INICIATIVA INNOVADORA DE PROMOCIÓ DE LA SOSTENIBILITAT
“Pla d’accions per treballar els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS)”

El projecte té l’objectiu d’obrir l’espai agrari de la ciutat organitzant visites a les finques amb activitat agrícola de les cinc sènies així com realitzar accions en l’espai agrari i en la reforestació dels boscos incidint en la sensibilització ambiental.

L’entitat impulsora és l’Associació agroambiental Temps de Saó i les col·laboradores són l’Associació agrària Cinc Sènies Mata-Valldeix; l’Associació Bicicleta Club de Catalunya - BACC Mataró i  ADF Boscos Maresme.

PREMI A LA MILLOR INICIATIVA INNOVADORA DE PROMOCIÓ DE LA IGUALTAT D'OPORTUNITATS PER A LA COHESIÓ SOCIAL I TERRITORIAL
“Propera parada: Rocafonda”

El projecte té com a objectiu promoure intercanvis de temps entre persones del barri, a la vegada oferir l’oportunitat que la gent es conegui i pugui confiar en els altres per resoldre les seves pròpies necessitats, millorant la qualitat de vida dels implicats.

La Fundació Sant Jaume i Santa Magdalena és l’entitat impulsora i la col·laboradora és l’Associació de Veïns de Rocafonda-L’Esperança-Ciutat Jardí.