Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Cooperació i acció humanitària

Escoltar

Cooperació i acció humanitària

Cooperació internacional per al desenvolupament
 
L'Ajuntament de Mataró, a través de les seves col·laboracions en projectes de cooperació per al desenvolupament impulsa la solidaritat internacional de la ciutat. Aquestes accions reivindiquen el paper rellevant que tenen actualment les administracions locals en la promoció de la cooperació descentralitzada i en el desenvolupament local de manera global.
 
Les aportacions a projectes de cooperació internacional per al desenvolupament es realitzen a través del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament, organització formada per ajuntaments catalans i altres organitzacions i de la que Mataró en forma part des de 1987, però s'executen per les diverses entitats mataronines que impulsen projectes de cooperació internacional i que formen part del Consell Municipal per la Solidaritat i la Ciutadania Global. Tots aquests projectes són executats a terreny per organitzacions locals o contraparts, integrades per persones de les pròpies comunitats i coneixedores de les seves realitats i necessitats. 

 

L'any 2022, l’Ajuntament de Mataró ha col·laborat en els següents projectes amb un pressupost de 116.765, 72€ (inclosos els projectes d'acció humanitària explicats en l'apartat següent):
 • Ciutats defensores dels Drets Humans 2022 - Mataró: 4.500€. Executa:Fons Català de Cooepració i altres 
 • Agenda Llatinonamericana Mundial 2022-2023 - Campanya 2022-2023: "Resilència Comunitària" 1.000€. Executa: Comissió de l'Agenda Llatinoamericana. 
 • Millora en la gestió i aprofitament dels recursos hídrics mitjançant la implantació de sistemes de reg per degoteig eficient a la regió de B.K Samudram. Índia: 27.500€. Executa: Fundació Vicente Ferrer.
 • Joves liderant procesos de pau a Niamana. Mali: 21.156,85€. Executa: Fundació Bosco Global. 
 • Centre de formació i allotjaments tutelats per a joves en risc d'exclusió a Koilakuntla. Índia: 16.500€. Executa: Associació Haribala
 • Facilitació dels drets econòmics de dones i noies de la comuna de Nétéboulou a partir d’una estratègia agroecològica resilient per al seu empoderament. Senegal: 13.108,87€. Executa: Associació Kawral Aynabé
 • Creació de l’Institut Superior pedagògic de formació docent en els terrents de la institució Educativa Giordano Liva. Perú: 33.000€. Executa: Associació Yaku

Imatges dels projectes:

Mapa Nit 2023_pages-to-jpg-0001.jpg

 

A banda dels projectes executats per una entitat a territori i coordinats per una entitat de Mataró o catalana, l'Ajuntament de Mataró col·labora en d'altres projectes de cooperació directa de manera enxarxada amb altres municipis catalans i entitats supramunicipals. En aquest sentit, actualment s’estan impulsant els següents projectes a Marroc:

 • Projecte EqualMed, en el que intervenen diferents municipis de la província de Barcelona i està coordinat per la Oficina de Cooperació al Desenvolupament de la Diputació de Barcelona. L’objectiu principal del projecte és contribuir a la incorporació de la perspectiva de gènere en les polítiques públiques i promoure la participació política de les dones en l'esfera local del Marroc. Teniu més informació en aquest enllaç
 • Projecte Shababuna (“la nostra joventut” en àrab), projecte europeu en el que intervenen diversos agents i municipis tant catalans com d’altres punts d’europa i que és liderat per l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament i coordinat pel Fons Català de Cooperació al Desenvolupament. L’objectiu del projecte és millorar la informació que té el jovent marroquí sobre la realitat migratòria i sobre les oportunitats al seu territori.
 
Acció humanitària

Una part del pressupost de cooperació també es destina a col·laborar en campanyes d’emergència i en projectes d’acció humanitària.

Donem resposta a determinades catàstrofes naturals i conflictes bèl·lics en altres països, que desemboquen en crisis humanitàries. Aquestes catàstrofes venen afavorides per l'especial vulnerabilitat en la que es troben aquest països per causes estructurals i en molts casos globals. 

L'acció humanitària, en un primer moment, està orientada a disminuir el patiment, garantir la subsistència, protegir els drets fonamentals i defensar la dignitat de les persones. Un cop superada la fase inicial, cal replantejar-se la reconstrucció de la societat afectada i la seva transformació per a la prevenció.

Aquestes actuacions sempre es canalitzen a través d'ONG i organismes que ja treballen i coneixen la zona. El Fons Català de Cooperació al Desenvolupament actua com a organisme de coordinació entre les aportacions dels municipis catalans i aquestes organitzacions.

 
 
La Nit de la Solidaritat

Què és?
Un acte en què es presenten els projectes solidaris desenvolupats l'any anterior i en el transcurs del qual s’ofereix una conferència sobre cooperació i solidaritat.

L’organitza el Consell Municipal per la Solidaritat i la Ciutadania Global. 

En els últims anys s’han fet les següents conferències:

 • 2022: "Els reptes de la Justícia Global. La cooperació internacional que necessitem" a càrrec de Paulina Ríos, Bea Felipe i Miquel Carrillo. 
 • 2021: "Fronteres i migracions amb perspectiva de gènere", a càrrec de Gemma Pinyol, consultora i investigadora en migracions i diversitat, i Cristina Manzanedo, coordinadora del Proyecto Ödos. 
 • 2020: “Mataró per Bòsnia, 25 any després” a càrrec de Jasmina Mujezinovic, coordinadora de la Fundació per a la Democràcia Local de Sarajevo. 
 • 2019: "Accés a l’aigua, hem millorat?", a càrrec d'Albert Solé i Brucet, periodista i cineasta.
 • 2018: "L’essència de la cooperació internacional”, a càrrec de Chema Caballero, cooperant, assessor d’ONG DYES i advocat especialista en drets humans.

Al 2022 s'han celebrat els 25 anys de la Nit de la Solidaritat i s'ha presentat el documental "25 anys, enfortint llaços de solidaritat" per tal de fer-ne un repàs: 

Portada docu.png

Arxius adjunts